Apróhirdetés segített a lakás eladásában a barátomnak

Nem olyan rég írtam nektek arról, hogy találkoztam egy barátommal, mikor éppen napelemet szerettek volna szerelni a házukra. Ezt ide kattintva olvashatjátok el: https://egyxegy.hu/egy-baratom-uj-haza/. Már a párja is vele lakik, de a régi lakását el kellett adniuk, amiben egyébként egy apróhirdetés is segített nekik.

A lakást már eleve az interneten hirdették meg, de annyira még nem haladtak előre a dolgok, hogy ügyvédet is fogadjanak, hiszen az ügyvédre inkább már csak az adásvételi szerződés megírásához van szükség.

Egy hirdetés jött velük szembe, ami energetikai tanúsítvány kiállításáról szólt. Addig nem is tudták mi az, de rákattintottak, ami utólagosan belegondolva elég nagy szerencse.

Kiderült ugyanis, hogy ahhoz, hogy eladják a párja lakását, energetikai tanúsítványra is szükség van. Azonnal kerestek is egy oldalt, ahol ezt meg tudják csináltatni. Azt hitték hogy az energetikai tanúsítvány kiállítása hetekig fog tartani, de kellemes meglepetés érte őket.

Ugyanis az e-tanusitas.eu oldalon, ahol utánanéztek a tanúsítvány részleteinek kiderült, hogy ez a cég már 24 órán belül kiállítja a tanúsítványt.

A barátom mondta, hogy eléggé bepánioltak, mikor kiderült, hogy ez az energetikai tanúsítvány is kell a lakás eladásához, de aztán egyből megnyugodtak, mikor kiderült, hogy ennek nem is annyira hosszadalmas a kiállítása, mint azt gondolták.

Egyeztettek is egy időpontot a céggel, a munkatársaik kimentek a lakáshoz, megnézték a padlót, a födémet, a meleg víz ellátást, a nyílászárókat, egyszóval mindent megnéztek ami a lakás energetikai korszerűségéhez hozzátartozik, majd másnap már meg is kapták a tanúsítványt.

Legutóbb, mikor írtam erről a barátomról, éppen napelemet szereltettek az új házra. Ő mondta, hogy nem is tudja, miért nem jutott eszükbe, hogy az eladáshoz kellhet ez a tanúsítvány is, hiszen az új házukhoz is kell már ilyen tanúsítvány.

Az energetikai tanúsítvány AA++-tól JJ kategóriáig osztályozza az ingatlanokat, Az AA++ besorolásba a minimális energiaigényű, a JJ-be pedig a kiemelkedően rossz energiaigényű ingatlanok tartoznak. Mondta is, hogy a másik lakás nem szerepelt kifejezetten jól, mondhatni inkább átlagos ebből a szempontból, de a napelemek miatt a mostani házuk biztos, hogy sokkal jobb értékelést kap majd.

Eddig nem is tudtam, hogy létezik energetikai tanúsítvány. Nem akarom eladni a házamat, de lehet, hogy én is csináltatni fogok egyet, mert elég hasznosnak tűnik. És sosem lehet tudni, mire lesz jó még. Elvileg pályázatokhoz is kérhetik, és SZJA bevallásnál is jól jöhet.