Miért telepítsünk napelem parkot a tetőre

Egy kiadóban dolgozom, ahol még létezik a nyomtatott sajtó. Ugyan kezd már elavult lenni ez a fajta hírközlés, de még létezik az a réteg, az a generáció, akik szeretnek a kezükbe venni újságot, így mi többféle folyóiratot, magazint készítünk a kedves olvasóknak. Szoktam cikkeket írni, riportokat készítek meghatározó figurákkal, néha bele-bele csempészek mai “influenszerekkel” (online véleményvezér, megmondó emberek) készült interjúkat is a nyomtatott anyagba, így próbáljuk az idősebb generációt kicsit közelebb hozni a mai fiatalokhoz.

Nem fogjátok elhinni, de az idősek számára a legkeresettebb és legszórakoztatóbb rovat az apróhirdetések! Vannak olyan olvasóink, akik csak azért veszik meg a lapot, hogy böngészhessen a különféle témakörökben, sokakat érdekel a lakáshirdetés, az antik tárgyak, a legnépszerűbb azonban a társkeresés és a levelezőpartner keresés. Aki nem ért a mai technikai vívmányokhoz, ugyanakkor magányos és társaságra vágyik, az újságban keres magának lelki társat.

Jött egyszer egy hirdetés, amelyet nem igazán tudtam hova sorolni, a bácsi újságban szeretett volna segédmunkásokat keresni egy tanya körüli munkára, elő kellett készíteni a terepet egy napelem park telepítéséhez. Nem igazán értettem az összefüggést a tereprendezés és a napelem között, kíváncsiságból utána olvastam.

A napelem park egy beruházási forma, mely hasonló a háztetőkön található napelemhez, viszont a napelem modulok száma jóval nagyobb. Általában nagyobb vállalatok, földtulajdonosok építenek napelem parkokat, mivel itt elég magas induló tőkére és hosszútávú megtérülésre kell számítani. Aki megújuló energiával szeretne pénzt keresni, az telepíthet saját földjére állványrendszere épült napelem parkot, a kivitelezéstől függően akár még a modulok alatt végezhető egyéb, termelő tevékenység is, melynek azonban vannak feltételei. Jó befektetésnek hangzik, mert manapság olyan állami támogatásra lehet pályázni, mely 0%-os hitelt ajánl beruházás esetén.

Elkezdtem azon gondolkodni, hogy felvetem a főnökömnek ezt a lehetőséget, az irodaházunk teteje egy teljesen sík, nagy, napos terület, amely egyáltalán nincsen kihasználva. Ő érdeklődött a lehetőség iránt, így tovább kutattam a témában és találtam egy olyan kivitelező céget, akik a segítségemre voltak információk nyújtásában és később a tervezésben is. A Napelempályázatok.hu weboldalon tájékozódtam az alapvető információkról majd kértem egy személyes konzultációt a szakemberrel, aki kijött az irodaházhoz és felmérte a terepet.

Rendelkezésünkre állt egy 800 nm-es felület, melyet gyakorlatilag teljesen tele lehetett szerelni napelem modulokkal, az áramhálózat is megfelelőnek bizonyult, a visszatáplálás megoldható a hálózatba. Kiszámoltuk, mekkora az irodaház energiafogyasztása, hiszen elsődleges cél a saját rezsink csökkentése és ezután másodlagos a visszatáplálás. Az irodaházat el lehet látni 400 nm-nyi területen fekvő napelemmel, a maradék napelem modul pedig arra szolgál, hogy ellásson a környéken egy hasonló méretű irodát, ez lenne számunkra a befektetés, mert így a nullás áramszámla mellett még plusz bevételhez is juthatna a cégünk. Természetesen ez nem ennyire egyszerű, ezért szakemberekkel, ügyvédekkel és az áramszolgáltatóval is szervezni kell egyeztetést a pontos számokról. A kiválasztott cég segítségünkre volt minden ügyintézésben, megkaptuk tőlük a Napelem park pályázat 2020 feltételeit, kritériumait és szabályzatát, kiszámoltuk a várható megtérülési időt, amely körülbelül 10 évre jött ki, így a cégvezetés egyhangúan arra szavazott, hogy vágjunk bele a napelem park telepítésébe az irodaházunk tetején.

Utólag megértettem, miért keresett munkaerőt a bácsi a tereprendezéshez, bele is tettem hirdetését a Szolgáltatás – Keres rovatba. A mi beruházásunk kezdetés hatalmas erőkkel vonult ki a kivitelező cég, napokba tellett felkészíteni a terepet és összeszerelni az állványzatot a napelem modulok számára, de megérte az erőfeszítés.